Народна Освіта » Світова література » Туве Янсон - життєвий і творчий шлях. Комета прилітає; Капелюх Чарівника; Зима-Чарівниця аналіз, критика

НАРОДНА ОСВІТА

Туве Янсон - життєвий і творчий шлях. Комета прилітає; Капелюх Чарівника; Зима-Чарівниця аналіз, критика

Туве Янсон

(1914-2001)

Світ моїх мумі-тролів — це світ, за яким у глибині душі тужить кожен із нас...

Туве Янсон

Сторінки життя і творчості

Туве ЯнсонФінська письменниця Туве Янсон створила чудові казкові образи — мумі-тролів, які ось уже декілька десятиліть подобаються дітям різних країн. Авторка писала про них шведською мовою, адже у Фінляндії, звідки родом мисткиня, використовуються дві державні мови — фінська і шведська. Вона була багатогранною особистістю, відома не тільки як майстер художнього слова, але і як скульптор, ілюстратор, науковець.

Туве Маріка Янсон народилася 9 серпня 1914 р. в столиці Фінляндії м. Гельсінкі. Батько, Віктор Янсон, був скульптором, навчив своєї справи й маленьку Туве. Мати, Сігне Гаммартсен, була популярним дизайнером-графіком, учила дітей малювати. Батьки приділяли багато уваги вихованню дітей. У дружній і творчій родині Янсонів сповідували ідеали свободи, відповідальності, любові й вірності одне одному. Добрі стосунки в сім’ї дали поштовх для створення Туве в подальшому образу родини мумі-тролів та їхніх друзів.

Сігне Гаммартсен свого часу була однією з лідерів скаутського руху серед дівчаток, вона захоплювалася греблею, верховою їздою, стрільбою, лижним спортом. Тому не дивно, що кожного літа батьки вивозили дітей на відпочинок на один з островів у Фінській затоці, де Туве разом із братами проводила все літо. Там вони плавали, займалися греблею, рибалили, вивчали світ дикої природи, мандруючи островами затоки. Такий спосіб життя дуже подобався Туве. Ставши дорослою, вона збудувала на острові Клувхару (вона називала його Хару) невеличкий будиночок, протягом тридцяти років поспіль їздила туди, щоб займатися творчістю під шум хвиль і шелест трояндових кущів, що росли біля будинку.

Ще в дитинстві, коли сім'я відпочивала біля Фінської затоки, у Т. Янсон виникла ідея намалювати веселу карикатуру на свого братика Ларса у вигляді незграбного бегемотика. Цей образ через багато років стане основним казковим персонажем письменниці. Діти в сімействі Янсонів були дуже дружними, вони все життя допомагали одне одному. Стосунки між сестрою й братами також згодом знайшли відображення в розповідях про мумі-тролів.

1930 р. Т. Янсон переїхала з Гельсінкі до Стокгольма (столиця Швеції), де навчалася в Коледжі мистецтв, ремесла і дизайну. Там вона серйозно займалася малюванням, вивчала художнє оформлення книжок, кераміку. Живучи в домі свого дядька Ейнара, дівчина нерідко залазила до комірчини, шукаючи щось попоїсти. Дядько жартома лякав її злими тролями, які немовби живуть у комірці й охороняють харчі. Однак злих персонажів скандинавського фольклору (які, зазвичай, у легендах шкодять людям) письменниця перетворила на добрих казкових героїв. Вона поселила їх у світі, схожому на реальний, наділила найкращими людськими рисами — добротою, любов'ю, здатністю дружити й підтримувати одне одного.

Перша книжка письменниці про мумі-тролів побачила світ 1945 р. Це була повість » Маленькі тролі і великий паводок», яка одразу сподобалася читачам у різних країнах. З того часу вона створила ще п ятнадцять книжок про мумі тролів, які ілюстрували сама та її брати.

За свої казкові твори Т. Янсон отримала високі відзнаки різних країн: 1953 р. — премію Нільса

Хольгерсона, 1966 р. — медаль Г. К. Андерсена, 1972 р. — премію Шведської академії мистецтв, 1976 р. — золоту президентську медаль Фінляндії, 1993 р. — премію імені Сельми Лагерлеф, 1996 р. — Літературну премію американо-скандинавського культурного фонду.

Протягом усього життя письменниця вигадувала історії про мумі-тролів для того, щоб сучасний світ став трохи добрішим

і людянішим.

З 2002 р. у Фінляндії засновано Літературну премію імені Туве Янсон, яку щороку вручають письменникам, які пишуть для дітей. Книжки популярної фінської авторки перекладено 40 мовами світу, у тому числі й українською — їх переклала на початку 2000-х років Наталя Іваничук.

Цікаво знати

У м. Наанталі (Фінляндія) збудовано один із найкращих дитячих парків — Долина мумі-тролів, де шанувальники творчості Т« Янсон можуть побачити будиночок казкових персонажів і пройти стежками їхніх пригод.

У м. Тампере в приміщенні дитячої бібліотеки знаходиться Музей мумі-тролів. У ньому зібрано понад 2000 ілюстрацій до книжок Т. Янсон, а також малюнки мисткині до інших творів.

За книжками Т. Янсон у різних країнах (Росія, Фінляндія, Австрія, Японія, Польща та ін.) створено десятки мультиплікаційних фільмів. Порівняйте їх із тими творами, що ви прочитали.

Комета прилітає

Робота з текстом.

1.    Опишіть Долину та будиночок мумі-тролів.

2.    Хто розповів мешканцям блакитного будиночка про комету й близький кінець світу?

3.    Як поставилися до розповіді про кінець світу Чмих і Мумі-троль?

4.    Яка в кожного з них була таємниця?

5.    Яку велику мету поставили друзі, вирушаючи у Велику Подорож?

6.    Розкажіть про персонажів, яких зустріли Чмих і Мумі-троль під час своєї подорожі.

7.    Які випробування випали на долю героїв твору?

8.    Назвіть риси характеру, які вони виявили в небезпечних обставинах.

9.    Як комета вплинула на життя Землі? Опишіть зміни, що відбулися в Долині мумі-тролів під впливом цієї події.

10.   Де друзі шукали притулок і захист? Чому саме гам?

11.   Визначте проблеми твору, важливі для кожної людини особисто й для суспільства в цілому.

12.   Які вічні цінності утверджуються у творі?

Кого з персонажів ви впізнали на малюнках Т. Янсон? Стисло охарактеризуйте їх. Які епізоди зображені на малюнках? Перекажіть ці епізоди близько до тексту.

Ця повість-казка — один із перших творів Т. Янсон про мумі-тролів. Видання «Гонитва за кометою» з’явилося 1946 р. З того часу авторка декілька разів переробляла твір, який у 1908 р. вийшов друком під назвою «Комета прилітає». У повісті читачі ознайомлюються з описом Долини, де мешкають різні казкові персонажі. На долю маленьких героїв випали нелегкі випробування. Ондатр, що потрапив до будинку мумі-тролів, розповів їм про кінець світу, який загрожус Землі та її мешканцям, якщо прилетить лиха й небезпечна комета. Мумі-троль ралом із Чмихом вирушають до Обсерваторії, щоб з’ясувати ступінь небезпеки. Мумі-троль, котрий любить свою домівку понад усе, усвідомлює високу мсту Великої Подорожі: «Земля може загинути, і наше завдання цьому запобігти». Хоча у творі Т. Янсон ідеться про казкові пригоди, але водночас тут порушуються питання, важливі для всього сучасного людства: Земля — наш спільний дім, і люди повинні згуртуватися перед загрозою глобальних катастроф, бо тільки любов, дружба й порозуміння можуть урятувати цей світ.

Узявшись за лапки, пліч-о-пліч, герої зуміли пережити жахіття, які принесла на землю червона комета, що так близько долетіла до Землі. Як у всіх казках, у цього твору теж щасливий кінець — море повернулося до своїх берегів, а герої повертаються з мандрів у свій блакитний будиночок, де на них чекає Мумі-мама з великим тортом і пропонує з’їсти торт прямо на ґанку, «найнебезпечнішому місці на світі». Отже, разом можна все пережити й вистояти у випробуваннях!..

Творче завдання

Створіть «Мумі-альбом» із зображеннями персонажів Т. Янсон і їх стислими описами. Наприклад: «Мумі-мама — мама Мумі-троля і дружина Мумі-тата. Усім подобаються її оладки й малинове варення, за допомогою яких вона вміє вирішувати будь-які конфлікти» і т. д.

1.    Хто знайшов капелюх Чарівника?

2.    Опишіть чарівні властивості капелюха Чарівника. Як про них дізналися мешканці Долини?

3.    Розкажіть про пригоди мумі-тролів на острові.

4.    Розкажіть про стосунки мешканців будинку мумі-тролів (Мама — Тато, Мама — Мумі-троль, Мумі-троль — Хропуся, Мумі-троль — Нюхмумрик).

5.    Які чарівні події пов’язані з валізкою Чупслі та Тряслі?

6.    Як мумі-тролі вирішували складні проблеми? Наведіть приклади

з тексту.

7.    Що кожен із персонажів побажав для себе в Чарівника? Які людські риси розкривають ці бажання?

1.    Кого з персонажів на малюнках Т. Янсон ви впізнали? Охарактеризуйте їх.

2.    Які епізоди зображені на малюнках? Перекажіть ці епізоди близько до тексту.

Капелюх Чарівника

Повість-казка «Капелюх Чарівника» вийшла друком 1949 р. З того часу капелюх Чарівника вже декілька десятиліть уражає мільйони дітей своїми дивами. Як і в інших казкових книжках Т. Янсон, в основу сюжету покладено фантастичну подію — знаходження друзями (Мумі-троль, Чмих і Нюхмумрик) чорного капелюха» що належав Чарівникові. Капелюх мас чарівні властивості міняти форми предметів, що з подивом спостерігає все сімейство мумі-тролів і всі, хто потрапляє до їхнього дому. Маленький Мумі-троль, котрий надів капелюх на голову, так змінився, що ного не впізнали навіть його найближчі друзі. Але його Маму не можна ввести в оману ніякими дивами. Вона впізнає свого сина завжди.

Дія відбувається в Долині Мумі-тролів. Кожен із казкових персонажів має якісь чарівні риси. Наприклад, Мумі-троль, його Мама і Тато зовні нагадують смішних бегемотиків, але вони не с ними насправді. Хропусі (Хропся і Хропусь) від хвилювання здатні змінювати своє забарвлення. Разом з тим персонажі Т. Янсон наділені реальними рисами характеру, які дають змогу читачам упізнати в цих казкових героях людей. У будинку мумі-тролів завжди дружно та весело, пахне оладками з малиновим варенням, ніхто нікого не повчає, усі уважні один до одного. У казковому домі живе любов, про яку не говорять, але яка відчувається в кожному доброму слові й учинках заради інших. Якщо комусь сумно або в когось трапилася біда, мумі-тролі та їхні друзі вирішують проблему спільно, але водночас не порушують право кожного на особисте життя, не вимагаючи зайвих пояснень.

У творі утверджується образ дому, який би хотілося мати всім — теплого, затишного, дружного, веселого. У сімейних стосунках, що існують поміж мумі-тролями, утверджуються цінності, які потрібні кожному: повага до Мами, котра всіх любить і про всіх дбає; авторитет Тата, слово якоіх> є законом для дітей; свобода й право дітей на свої інтереси і разом з тим їхня відповідальність за все, що відбувається в родині.

У сюжеті повісті «Капелюх Чарівника» одна чарівна подія нанизується на іншу. Протягом оповіді навіть серце злого Чарівника пом’якшується, І він порадував усіх своїми дивами. Повість завершується веселим бенкетом на честь знаходження Маминої торбинки, яскравим феєрверком і фокусами Чарівника. Згодом усе стихає... Мама і Мумі-троль повертаються до своєї домівки... І ми розуміємо, що в тому домі живе справжня родина!

Для обговорення

Що вам сподобалося в домі мумі-тролів і в їхніх стосунках?

Зима-чарівниця

Робота з текстом

1.    Знайдіть у тексті й виразно прочитайте опис зимової Долини. Назвіть епітети й метафори в цьому описі.

2.    Що викликало в Мумі-троля відчуття самотності, жаху, розгубленості?

3.    Які персонажі стали друзями Мумі-троля й непрошеними гостями блакитного будиночка? Стисло охарактеризуйте їх.

4.    Як МумІ-троль та його нові знайомі провели зиму? Опишіть їхні заняття та розваги.

5.    Поясніть, як сталося, що холодна й ворожа для Мумі-троля зима згодом стала теж його улюбленою порою року.

6.    Розкажіть про небезпечні випробування та їх подолання казковими персонажами.

7.    Які важливі висновки зробив для себе Мумі-троль узимку?

Для обговорення

1.    Розкажіть про стосунки Мумі-троля та його Мами.

2.    Як склалися стосунки між попрошеними гостями блакитного будиночка й Гемулем? Чому всі не любили Гсмуля? Як протягом твору досягли дружніх взаємин Гемуль і Мумі-троль» Ге-муль і Відась?

Які епізоди зображені на малюнках Т. Янсоп? Перекажіть ці епізоди близько до тексту.

Коли приходить зима, казкова Долина потопає в снігу, море засинає під товщею криги, і мумі-тролі теж дружно вкладаються в блакитному будиночку в зимову сплячку. Але одного разу маленький Мумі-троль раптово прокинувся. Інколи так буває, що вночі стає страшно й тривожно від невідомих звуків або навіть від мертвої тиші, коли здається, що ти зовсім сам-один і стоїш, розгублений, посеред місячної смужки, і навіть Мама не чує. І ти мусиш вирішувати свої проблеми сам...»

Вийшовши з будиночка, Мумі-троль раптово опинився в чужому для себе світі. Зима в повісті Т. Янсон — не тільки пора року, а й утілення всього ворожого й жахливого. Кожна дитина,

коли дорослішає, відчуває самотність, стикаючись із невідомим, але колись їй треба-таки залишити рідну домівку, учитися жити за межами звичного й затишного простору. Так і Мумі-троль поступово вчився не тільки ходити по снігу й кататися на лижах, а й жити та виживати в небезпечному світі. У цьому йому допомогли його нові знайомі — крихітка Мю, Вітрогонка, Гемуль, песик Бідась, його давній пращур Троль. Непросто складаються стосунки між ними. Вони всі різні і на зріст, і за своєю зовнішністю, і за вподобаннями. Але мудра авторка в казковій формі утверджує думку про те, що, незважаючи на відмінності, люди повинні вчитися будувати дружні стосунки, досягати взаєморозуміння, робити холодний і небезпечний світ радіснішим і добрішим.

Весна принесла не тільки пробудження Долині, але й нові відкриття маленьким героям. Навіть маленька квіточка крокуса, яку знайшла Хропся, повинна втриматися на вітру й піднятися вище. Мумі-троль, який став мудрішим тієї зими, каже: «Подолання труднощів піде на користь». І він переконався в цьому на власному досвіді.

Творче завдання

Розкрийте значення слів і словосполучень на прикладі окремих епізодів повісті «Зима-чарівниця».

Самотність. Жах. Нерозуміння. Увага до іншого. Егоїзм. Делікатність. Порозуміння. Любов. Відданість. Сміливість. Відчуття краси природи. Щастя.

Перевірте себе

1.    Які найкращі людські якості втілено в образах мумі-тролів та їхніх друзів?

2.    Які важливі проблеми сучасності порушуються у творах Т. Янсон?

3.    Охарактеризуйте вашого улюбленого персонажа Т. Янсон. Чому саме він вам найбільше сподобався?

 

Це матеріал із підручника Світова література за 5 клас О.М. Ніколенко

 

Автор: admin от 18-01-2014, 15:49, Переглядів: 42066